0318 52 17 00 van ma t/m vr van 08:00 tot 17:30 uur

Bouwvakantie: van 27 juli t/m 18 augustus vinden er geen leveringen plaats en is het Afhaalmagazijn gesloten. Bekijk de actuele levertijden

Op zoek naar onbehandelde bouwstaalmatten voor toepassing in het beton? Klik dan hier

Bouwstaalmatten en toebehoren

Welke maat is het beste voor mij?

Doordat de keuze in verzinkte draadmatten bij Hardeman zo ruim is, kan het lastig zijn om te bepalen welke maat nu het meest geschikt is voor jouw klus. Er zijn drie bepalende eigenschappen die aangeven hoe een mat er uit ziet en waar deze voor geschikt is:

1. Draaddikte: De draaddikte bepaalt in combinatie met de maaswijdte de stevigheid van een mat. Zo is het logisch dat een mat met draaddikte 4mm en maaswijdte 5cm steviger is dan een mat met draaddikte 3mm en maaswijdte van 5cm. Maar een mat met draaddikte 4mm en maas 5cm zal ook steviger zijn dan een mat met draaddikte 5mm en maas 15cm.

2. Maaswijdte: Zoals gezegd bepaalt de maaswijdte in combinatie met de draaddikte de stevigheid van de mat. De meest gekozen maaswijdte zijn de gaasmatten 5x5 cm of gaasmatten 10 x 10 cm. Bij de toepassing van klimplanten kan een kleinere maaswijdte er ook voor zorgen dat de plant meer houvast heeft en dat daardoor de afscheiding eerder en gelijkmatiger dicht groeit. Wil je de mat gebruiken om een dierenverblijf mee af te scheiden, dan is de maaswijdte natuurlijk bepalend. 

3. Totale afmeting: De afmeting geeft de buitenmaat van de mat. Bij sommige matten moet je hierbij ook rekening houden met een stekeinde: een stukje draad wat uitsteekt. Als je bepaald hebt hoe ver de palen uit elkaar komen te staan, dan is het vaak verstandig om een afmeting te kiezen die hierbij past. De populairste maat is: Gegalvaniseerd betongaas 300x200cm

Wat is het verschil tussen verzinkte draadmatten en verzinkte bouwstaalmatten?

Verzinkte draadmatten hebben een gladde draad en zijn gelast uit verzinkt draad of volbad verzinkt. Gegalvaniseerde bouwstaalmatten zijn gemaakt van geribd draad (torsstaal) omdat ze afkomstig zijn uit de bouw. Hardeman laat dit gegalvaniseerd betongaas volbad verzinken waardoor het weersbestendig wordt en jaren meegaat! 

Wat is 'volbad verzinkt' ?

Volbad verzinkt betekent dat de mat in zijn geheel in het verzinkbad geweest is. Al ons gegalvaniseerd betongaas is volbad verzinkt. Om een beschermend zinklaagje op de stalen mat te krijgen worden de matten geheel ondergedompeld in een bad met gesmolten zink. Het grote voordeel van deze methode is dat de hele mat bedekt wordt met zink en dat dit een relatief dikke laag is. Hierdoor gaan deze matten 30+ jaar mee zonder roest!

Roestbestendigheid: Wat is het verschil tussen verzinkt draad en volbad verzinkt?

Bij het maken van een draadmat uit verzinkt draad wordt een mat gelast van voorverzinkte draden. Het voordeel hiervan is dat de mat snel gemaakt kan worden en er strak uitziet. Het nadeel hiervan is dat de lasnaden niet verzinkt zijn en na verloop van tijd deze licht roest kunnen gaan vertonen.

Een mat die volbad verzinkt wordt, gaat in zijn geheel het verzinkbad in. Dit is een andere manier van verzinken, die naast de volledige bedekking ook als voordeel heeft dat de zinklaag wat dikker is. Volbad verzinkte matten gaan dus langer mee!

Is gegalvaniseerd hetzelfde als verzinkt?

In de volksmond wordt over het algemeen hetzelfde bedoeld als je het hebt over galvaniseren en verzinken. Technisch gezien is er wel een verschil: officieel wordt met galvaniseren het elektrolytisch verzinken bedoeld, dit is verzinken in een bad met behulp van elektriciteit. Dit wordt vaak toegepast bij voorverzinkt materiaal, bijvoorbeeld het verzinkte draad wat voor sommige draadmatten gebruikt wordt, of plaatstaal wat later gewalst wordt. De zinklaag is hierbij meestal een relatief dunne laag.

Volbad verzinken is hetzelfde als thermisch verzinken. Officieel mag dit niet 'gegalvaniseerd' heten omdat dit een ander proces is. Maar zoals gezegd worden de termen door elkaar gebruikt, en is gegalvaniseerd betongaas dus hetzelfde als verzinkt betongaas. Wij laten onze bouwstaalmatten volbad verzinken, waardoor een mooie dikke zinklaag ontstaat.

Schutting van verzinkte draadmatten 

Met verzinkte matten en hardhouten tuinpalen maak je een duurzame afscheiding, zeer geschikt voor het laten begroeien met klimop of een andere klimplant (denk bijvoorbeeld eens aan bessenstruiken, druiven of frambozen). Een gaasmat schutting maak je eenvoudig met veel keuze uit gaasmatten met een kleine maas tot een erg wijde maas. Meestal worden er draadmatten 5x5 cm of draadmatten 10x10 cm gebruikt voor deze toepassing, dit geeft een stevige basis voor de klimplant. Een gaasmat van staal is een stevigere oplossing dan gaas op rol.

Lees verder in 'Tips en Tricks'

Kwaliteit en levering

Alle gegalvaniseerd betonstaal dat wij leveren, is voorzien van een KOMO-productcertificaat. We bieden uitsluitend betonstaal van Europese origine aan, vaak afkomstig uit Nederland. Hierdoor kun je als koper vertrouwen op de productie van het staal volgens de geldende normen.

Wij leveren met zelflossende vrachtwagens, waardoor we flexibel en handig zijn. Alle matten die we op voorraad hebben kunnen binnen 2 werkdagen geleverd worden als je kiest voor de spoedlevering.

Wij zijn al bijna 50 jaar een betrouwbare leverancier van gegalvaniseerd betongaas. We weten waar we het over hebben en helpen je graag verder met jouw project.

Contact en Service

Heb je vragen of behoefte aan deskundig advies? Ons team staat klaar om te helpen. Je kunt ons bereiken via e-mail of telefonisch, kijk hieronder voor de gegevens!

Contact