0318 52 17 00 | Nu bereikbaar van ma t/m vr van 08:00 tot 17:30 uur

Bouwstaalmatten: voor sterke constructies

Bouwstaalmatten, ook bekend als betongaas of betonijzer matten, zijn van onschatbare waarde binnen bouwprojecten. Deze netwerken van staal leveren niet alleen stabiliteit maar dragen ook bij aan de duurzaamheid van betonconstructies. De bouwstaalmatten bestaan uit gelast geribt rondstaal. Ze zijn van essentieel belang in betonconstructies vanwege hun bijdrage aan gewapend beton.

Voor welke doeleinden worden bouwstaalmatten gebruikt? De toepassingen van betonijzer zijn veelomvattend, van fundamenten tot wanden en vloeren. Ontdek de grote variatie in bouwstaalmatten en bestel de juiste matten met toebehoren eenvoudig bij Hardeman.

Variatie in bouwstaalmatten en hun eigenschappen

Ons assortiment omvat diverse betonmatten, zoals standaard-, lange stek en gegalvaniseerde matten. Wat zijn de verschillen?

Standaard bouwstaalmatten zijn matten met een normale stek. De stek is het uiteinde van de draad die uitsteekt aan de zijkant van de mat. Bij standaard matten bedraagt de stek ongeveer de helft van een maaswijdte. Deze matten worden ook wel aangeduid met de letters P, PS of QS.

Bouwstaalmatten met lange stekken zijn voorzien van lange stekken aan 2 zijden van de mat. Hierdoor kan een goede dekking door de overlap gerealiseerd worden. Deze matten worden ook wel aangeduid met de letters B of BEC.

Gegalvaniseerde bouwstaalmatten ofverzinkte betonmatten zijn standaard matten die door het verzinken geschikt gemaakt zijn voor gebruik in de buitenlucht. Door de zinklaag roest de mat niet en kan hij gebruikt worden voor bijvoorbeeld afscheidingen of hekken. Deze staalmatten zijn niet geschikt voor verwerking in beton, door de zinklaag hecht het beton namelijk niet goed aan de mat.

100% gecertificeerd bouwstaal

Al het betonstaal wat wij leveren is voorzien van een KOMO-productcertificaat. Wij leveren uitsluitend betonstaal van Europese herkomst (veelal Nederlandse productie). Zo ben je als koper er zeker van dat het staal is geproduceerd volgens de hier geldende normen. Juist bij betonijzer is de kwaliteit van belang, een zekerheid in constructie.

Afstandhouders, Supportliggers, Binddraad en Torsstaal

De toebehoren bij de betonijzer matten zijn erg belangrijk.

Afstandhouders en supportliggers

Afstandhouders ensupportliggers hebben dezelfde functie:  ze houden de bouwstaalmatten op de juiste hoogte, waardoor de perfecte betondekking en dikte bereikt kan worden. Zodra je weet hoe dik de vloer moet worden en welke dekking er gewenst is, kan je berekenen welke hoogte supportligger of afstandhouder je nodig hebt. We hebben hiervoor een instructie geschreven die je hier kunt bekijken:supportliggers gebruiken.

Binddraad

Vlechtdraad voor bouwstaalmatten wordt ook wel binddraad genoemd. Het is stevig ijzerdraad waarmee je de betonnetten aan elkaar bevestigd. Leeshier meer over betonijzer vlechten.

Torsstaal

Een belangrijke toevoeging aan de staalmatten zijn debetonijzer staven, ofwel het rondstaal tors. Dit zijn staven van geribt staal met een lengte van 6m en beschikbaar in diverse diameters. Ze zijn geschikt om te buigen en diverse verbindingen tussen de betonmatten mee te maken.

Torsstaal en afstandhouders

Hoe selecteer je de juiste bouwstaalmat?

Bij het voorbereiden van een project wordt er een tekening gemaakt waarbij je kunt aflezen welk type mat er door een expert bepaald is. Veel gebruikte varianten zijnbouwstaalmat 5mm,bouwstaalmat 8mm ofbouwstaalmat 6mm. De maaswijdtes en draaddiktes worden naar gelang van de functie en de bijbehorende sterkte van het beton bepaald.

Door te kiezen voor matten met lange stekken (aangeduid met de letters B of BEC) komen de matten niet bovenop elkaar te liggen en krijg je een mooi vlakke betonijzer constructie.

De toepassing van blanke draadmatten

Naast bouwstaalmatten verkopen wij ook blanke draadmatten. Deze matten zijn gemaakt van glad draad met een kleinere draaddiameter dan betonmatten, en zijn hierdoor zeer geschikt voor toepassing in dunnere afwerklagen op een vloer. Voorbeelden hiervan zijn zandcement vloeren en gietvloeren. De matten zorgen voor stevigheid en voorkomen zo scheuren in de afwerklaag. Ook voor de aarding van badkamers zijn deze matten zeer geschikt (ook in verzinkte versie verkrijgbaar). We zien deze matten ook vaak in tuinen terug, waarbij de roest-look gewenst is.

Blanke draadmatten

Waarom zou je nu je bouwstaalmatten bij Hardeman bestellen?

Wij bieden een aantal voordelen: wij hebben een ruime voorraad aan matten liggen en kunnen snel bezorgen. Wij gebruiken voor de bezorging onze eigen vrachtwagens met kraan, waardoor we flexibel en handig zijn. Wij verkopen al heel lang staalmatten, bieden scherpe prijzen en weten waar het om gaat – een betrouwbare partner. 

Bestelproces en Levering

Bouwstaalmatten kan je bij Hardeman bestellen via onze website. Maar je mag ons ook gewoonbellen, of eene-mail sturen. Als wij jouw bestelling binnen hebben gaan we checken of we alles hebben liggen, wat vaak het geval is. Zodra dit klopt wordt de levering ingedeeld.

Normale bestellingen leveren wij gewoonlijk binnen een werkweek uit voorraad. Heb je haast, dan kan je kiezen voor een spoedbezorging binnen 2 werkdagen. We komen bij je langs met één van onze vrachtwagens met kraan om zo op de gewenste plek te kunnen lossen.

Meer weten over bouwstaal?

Hoe plaats je betonnetten? Hoe gebruik je binddraad? Hoeveel supportliggers heb ik nodig? In onze Tips en Tricks lees je meer over deze onderwerpen en kan je je verdiepen, zodat je weet waar het over gaat voordat je overgaat totbetonnetten leggen.

Contact en Service

Heb je vragen of behoefte aan deskundig advies? Ons team staat klaar om te helpen. Je kunt ons bereiken via e-mail of telefonisch, kijk hieronder voor de gegevens!

Contact