0318 52 17 00 | Nu bereikbaar van ma t/m vr van 08:00 tot 17:30 uur

Op zoek naar onbehandelde bouwstaalmatten? Klik dan hier

Bouwstaalmatten en toebehoren

Wat is het verschil tussen verzinkte draadmatten en verzinkte bouwstaalmatten?

Verzinkte draadmatten hebben een gladde draad en zijn gelast uit verzinkt draad of volbad verzinkt. Gegalvaniseerde bouwstaalmatten zijn gemaakt van geribd draad (torsstaal) omdat ze afkomstig zijn uit de bouw. Hardeman laat dit betongaas volbad verzinken waardoor het weersbestendig wordt en jaren meegaat! 

Wat is 'volbad verzinkt' ?

Volbad verzinkt betekent dat de mat in zijn geheel in het verzinkbad geweest is. Om een beschermend zinklaagje op de stalen mat te krijgen worden de matten geheel ondergedompeld in een bad met gesmolten zink. Het grote voordeel van deze methode is dat de hele mat bedekt wordt met zink en dat dit een relatief dikke laag is. Hierdoor gaan deze matten 30+ jaar mee zonder roest!

Is gegalvaniseerd hetzelfde als verzinkt?

In de volksmond wordt over het algemeen hetzelfde bedoeld als je het hebt over galvaniseren en verzinken. Technisch gezien is er wel een verschil: officieel wordt met galvaniseren het elektrolytisch verzinken bedoeld, dit is verzinken in een bad met behulp van elektriciteit. Dit wordt vaak toegepast bij voorverzinkt materiaal, bijvoorbeeld het verzinkte draad wat voor sommige draadmatten gebruikt wordt, of plaatstaal wat later gewalst wordt. De zinklaag is hierbij meestal een relatief dunne laag.

Volbad verzinken is hetzelfde als thermisch verzinken. Officieel mag dit niet 'gegalvaniseerd' heten omdat dit een ander proces is. Maar zoals gezegd worden de termen door elkaar gebruikt, en is gegalvaniseerd betongaas dus hetzelfde als verzinkt betongaas. Wij laten onze bouwstaalmatten volbad verzinken, waardoor een mooie dikke zinklaag ontstaat.

Wat is het verschil tussen verzinkt draad en volbad verzinkt?

Bij het maken van een draadmat uit verzinkt draad wordt een mat gelast van voorverzinkte draden. Het voordeel hiervan is dat de mat snel gemaakt kan worden en er strak uitziet. Het nadeel hiervan is dat de lasnaden niet verzinkt zijn en na verloop van tijd deze licht roest kunnen gaan vertonen.

Een mat die volbad verzinkt wordt, gaat in zijn geheel het verzinkbad in. Dit is een andere manier van verzinken, die naast de volledige bedekking ook als voordeel heeft dat de zinklaag wat dikker is. Volbad verzinkte matten gaan dus langer mee!

Schutting van verzinkte draadmatten 

Met verzinkte matten en hardhouten tuinpalen maak je een duurzame afscheiding, zeer geschikt voor het laten begroeien met klimop of een andere klimplant (denk bijvoorbeeld eens aan bessenstruiken, druiven of frambozen)

Lees verder in 'Tips en Tricks'