0318 52 17 00 van ma t/m vr van 08:00 tot 17:30 uur

Een leuk DOE-HET-ZELF Project: een industriële tafel van hout in combinatie met ijzer. Erg populair op het moment is de ‘industriële’ look. Maar een beetje lasser kan dit makkelijk zelf. Het scheelt je honderden euro’s en de tafel is uniek en handgemaakt. Lees snel verder hoe je dit kan doen..

Deze ‘Tips & Tricks’ komt van M. van Veenendaal BV, bij hen kan je terecht voor alle lasbenodigdheden zoals lasapparaten en gas!

Stap 1: Verzamel de spullen

Je hebt hout en stalen kokers nodig. Dit houten blad is toevallig al een tafel geweest. Deze tafel stond al jaren op zolder en niemand vond hem meer mooi, totdat er een ander onderstel onder gezet werd.

 

Uiteraard kan dit ook met steigerplanken, een oude houten vloer, schuurdeur of sloophout. De stalen kokers zijn 50mm x 100mm en 3 mm dik. Daarnaast is blanke 2K coating lak belangrijk voor de afwerking. 4 losse plaatjes ijzer (stukjes platstaal), om aan de onderkant van de tafel te bevestigen. De ijzeren plaatjes hebben een afmeting van 100mm breed, en 350mm lang. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld strip 100x4 of 100x3 gebruiken.

Stap 2: Ga slijpen en lassen

Voor het lassen gebruiken we een MIG lasapparaat op 220 volt. Lasdraad SG2 0,8mm en voor het gas menggas 85/15. Slijp de ijzeren kokers op maat. Wat de hoogte van de tafel moet zijn hangt natuurlijk af van je eigen keus. De gemiddelde tafelhoogte zit tussen de 78,5cm en 80cm. Las de poten in een hoek van 90 graden aan elkaar. En las de vier plaatjes aan de buizen vast, voor extra stevigheid onder het tafelblad. Wij hebben er uiteindelijk voor gekozen om ook aan de lange zijde van de tafel een ijzeren koker te bevestigen. Daardoor wiebelt de tafel minder. Alleen aan de buitenzijde de ijzeren kokers kan wel, als de tafel niet langer is dan 1.20m, anders wordt de tafel te snel wankel. Voor de industriële uitstraling hebben wij aan de buitenzijde van de tafel nog een aantal grove bouten bevestigd.

 

Stap 3: De afwerking

Voor deze tafel hebben we gekozen om de las ‘plat’ te slijpen. De lasnaden zijn met een slijptol bewerkt. Daarvoor hebben we een lamellen schijf gebruikt met korrel 80. Als de kokers in elkaar gelast zijn en de ‘las’ geslepen is kun je met blanke coating 2K lak alles spuiten. Dit geeft een hele sterke beschermlaag en een glanzende uitstraling. Deze tafelpoten hebben we iets langer laten staan om roest er op te creëren, waardoor de tafel ouder lijkt. Uiteraard kun je er ook een matte lak overheen spuiten. Het tafelblad bevestig je als laatste op de poten, gewoon vastschroeven met geschikte schroeven.

Het resultaat is een zeer sterke, oer degelijke tafel met een industriële look.

P.s.: mocht je geen lasapparaat hebben dan kan je deze kopen of huren bij M. van Veenendaal BV

Bekijk hier alle gebruikte producten in deze beschrijving: