0318 52 17 00 | Nu bereikbaar van ma t/m vr van 08:00 tot 17:30 uur

Dakpanplaten monteren, dat kan bijna iedereen. Helemaal met deze handige beschrijving. Lees snel verder zodat je goed voorbereid aan de slag kunt!

Wat zijn dakpanplaten?

Dakpanplaten zijn platen die de indruk wekken dat er werkelijke dakpannen liggen. Bij Hardeman zijn de dakpanplaten verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en lengtes. De standaard breedte is 1100 mm.

Hoe monteer je dakpanplaten?

Voorbereiding:

  • Hardeman kan de platen op maat voor je leveren. Mocht je de platen toch nog willen bijsnijden, gebruik daarvoor dan een knabbelschaar of een fijne metaalzaag. Gebruik nooit een slijptol, deze beschadigt de coating van het product.
  • Probeer de platen voor een dakvlak altijd uit één stuk te bestellen zodat platen elkaar niet hoeven te overlappen. Mocht dit toch nodig zijn, zorg ervoor dat de platen elkaar minimaal 200 mm overlappen.
  • Bij montage kan je het beste gebruik maken van zelf borende schroeven van 4,8*35 met gespoten kleurkop.
  • De minimale dakhelling moet 8 graden zijn.

Stap 1:

Als eerste moeten er tengellatten geplaatst worden in de langsrichting van het dak. Tussen de tengellatten moet maximaal 400 mm zitten.

Stap 2:

Vervolgens moeten de panlatten horizontaal over de tengellatten geplaatst worden. Hart op hart mogen deze 700 mm uit elkaar liggen i.v.m. het sterke basismateriaal. Dit komt er op neer dat er eigenlijk steeds één pan overgeslagen wordt. Uiteraard kan je er ook voor kiezen om wel onder elke pan een panlat te monteren. Dan hou je 350 mm aan als hart op hart afstand.

Onder de eerste rij dakpannen (aan de gootzijde) worden twee panlatten gemonteerd, waarvan de onderste 1 cm dikker is dan de andere.

Plaatje zoals in de montagehandleiding op de huidige Hardeman website waar je de locatie van de schroeven goed op kan zien

Stap 3:

Montage gebeurt van links naar rechts. Als je dakvlak niet haaks is, let dan extra goed op met monteren. Het beste kan je de platen aan de gootzijde in een rechte lijn leggen. De eventuele verschillende verdwijnen dan onder de nokstukken of windveren.

De schroeven worden in het dal van de dakpanplaat geplaatst, net onder het begin van elke pan. In de onderste en bovenste panlat wordt in elk dal een schroef geplaatst. Bij de tussenliggende panlatten kan volstaan met een schroef om de pan.

Wanneer twee dakplanplaten elkaar overlappen kan je boven op de golf de dakpanplaten plaat op plaat aan elkaar schroeven.

Stap 4:

Na montage platen goed schoonborstelen met een zachte borstel of afspuiten met water. Dit om boorresten goed te verwijderen.

Verwante artikelen

  • Bevestigingsschroef 4,8*35
  • Nokstuk
  • Eindkap
  • Windveer