0318 52 17 00 van ma t/m vr van 08:00 tot 17:30 uur

De montage van een kunststof kozijn hoeft niet heel ingewikkeld te zijn. Maar het is altijd handig om de specifieke documentatie per fabrikant bij de hand te hebben. Om ervoor te zorgen dat alle relevante informatie en tips op één plek te vinden zijn, hebben wij onze montagetips geschreven.

De uitgebreide instructie (incl. afstellen) lezen? Download deze hier!

Voorbereiding
Voordat de kozijnen gemonteerd kunnen worden moet u zorgen voor een goede voorbereiding van de montageplaats. Maak rondom een houten frame van bijvoorbeeld 18mm multiplex (stelkozijn), stel deze waterpas en schroef het vast op de ondergrond (bij een spouwmuur op spouwlatten).
Zorg ervoor dat de montageplek vrij is van afval.

Draaiende delen loshalen
Als uw nieuwe raamkozijn draaiende delen heeft dan kunt u deze voor montage het beste loshalen. Dit kan op de volgende manier:
Zet het draaiende deel dicht en sluit de vergrendeling (raamkruk verticaal omlaag). Gebruik een kleine ronde kruisschroevendraaier om de pin van het bovenste scharnierpunt eruit te slaan. Zet vervolgens het kozijn draaideel in de ‘open’ stand (raamkruk horizontaal). Nu kunt u het draaideel uit het onderste scharnierpunt tillen (omhoog).

Voorbereiden op montage
Glas en eventuele panelen worden bij Hardeman kozijnen altijd los aangeleverd. Dit bespaart tijd bij de montage want u hoeft deze dus niet eerst weer te verwijderen.
De Hardeman kozijnen worden standaard af fabriek al voorzien van montagegaten voor de montage met kozijnschroeven. Controleer of u voldoende schroeven heeft voor het vastzetten van het kozijn.
Breng compriband aan in de buitenste rand van de voorzijde van het kozijn, aan de bovenzijde en de twee zijkanten. Optioneel kan dit ook aan de onderzijde gedaan worden, houdt dan wel rekening met de afwateringsgaten die niet afgedicht mogen worden.

Plaatsen van het kozijn
Plaats het kozijn in het stelkozijn, zorg dat het waterpas staat en schroef het kozijn vast met de kozijnschroeven.
Wacht tot het compriband goed is uitgezet en de ruimte tussen de muur en het kozijn volledig heeft opgevuld. Hierna kunt u de kieren aan de binnenzijde afpurren. Nadat het purschuim is uitgehard kunt u de resten wegsnijden en kan het glas geplaatst worden.

Glas plaatsen
Zorg dat onderin het kozijn de zwarte vulplaatjes liggen. Gebruik er minimaal twee en het liefst zo min mogelijk, afhankelijk van de grootte van het raam. Het raam komt hierop te staan. Het raam mag niet gaan doorzakken door het gewicht, maar met minder steunpunten vindt er minder overdracht van trillingen plaats en is er minder gevaar voor latere breuken en scheuren.
Plaats het glas in het kozijn en vul het waar nodig op met de overige vulplaatjes.
De glaslatten worden ook los meegeleverd. Plaats deze op de volgende manier: Steek het uiteinde van de glaslat in de hoek van het kozijn. Steek vervolgens het andere uiteinde in de andere hoek en druk de glaslat naar beneden in het kozijn. Herhaal dit voor de overige glaslatten.

Draaiende delen terug zetten
Schuif eerst het draaideel weer op het onderste scharnierpunt. Duw dan het draaideel in het kozijn en zet de scharnierpen weer terug in het bovenste scharnierpunt.

Ramen en deuren afstellen? In onze uitgebreide PDF met montagetips kunt u lezen hoe je de ramen en deuren kunt afstellen en hoe je een deur kunt demonteren. Download deze hier!

Bokken retour melden
Het glas en de kozijnen worden geleverd op stalen bokken welke altijd retour moeten naar Hardeman. Wij komen de bokken kosteloos retour halen na de montage. Dit kan aangemeld worden door even te bellen met 0318-521700 (afdeling transport) of door online het formulier in te vullen.